ADA Ramp Landing Requirements: When a Ramp Isn’t Enough for Accessible Entrances
Installing a ramp is an important step toward an accessible entrance, but it may not be enough. Wheelchair users also need a stable area to approach the door, reach the hardware, and maneuver through the opening. A sloped ramp surface alone may not provide that space.
Under the 2010 ADA Standards for Accessible Design, ramp landings and door maneuvering clearances have separate requirements. Architects, contractors, and facility managers should consider both when planning accessible commercial entrances.
Why ADA Level Landings Matter
A level landing gives people using wheelchairs, walkers, and other mobility devices space to pause, position themselves, and operate a door. Without adequate clearance, users may have difficulty:
- Reaching door handles and other hardware;
- Opening the door while maintaining their position;
- Moving between a sloped ramp and the doorway; and
- Navigating the entrance without an obstructed approach.
For accessible entrances, the goal is not simply to overcome a change in elevation. The approach and the door must function together.
When Is a Ramp Alone Not Enough?
A ramp may address an elevation change but still leave insufficient room to operate the entrance door. This can happen when the ramp ends immediately at a swinging door, the area beside the latch is obstructed, or the doorway approach is too steep to serve as the required maneuvering space.
In these situations, an appropriately sized landing can provide the necessary transition and room to maneuver. The required configuration depends on the ramp layout, door swing, direction of approach, and other site conditions.
What Does the ADA Ramp Landing Code Require?
The ADA Standards define a ramp as a walking surface with a running slope steeper than 1:20. Section 405 addresses ramps on accessible routes, including these key requirements:
- Ramp slope (405.2): The running slope generally must not be steeper than 1:12. Limited exceptions apply to certain existing sites and buildings where space constraints make a gentler slope impractical.
- Ramp rise (405.6): A single ramp run may rise no more than 30 inches.
- Landings (405.7): Landings are required at the top and bottom of each ramp run.
- Landing length (405.7.3): The clear landing length must be at least 60 inches in the direction of travel.
- Landing width (405.7.2): The landing must be at least as wide as the widest ramp run leading to it.
- Changes in direction (405.7.4): A landing where ramp runs change direction must have a clear area of at least 60 by 60 inches.
- Landing slope (405.7.1): Landings generally cannot have changes in level; slopes no steeper than 1:48 are permitted.
These are minimum requirements, not a guarantee that every 60-inch landing will accommodate every doorway. The adjacent door may require additional space. For official technical provisions, refer to the U.S. Access Board’s ADA Accessibility Standards.
Ramp Landings vs. Door Maneuvering Clearances
A ramp landing is the relatively level area provided at the end of a ramp run. Door maneuvering clearance is the clear space needed to approach, reach, open, and pass through a door. The two areas may overlap, but they are not interchangeable requirements.
Under ADA Section 404.2.4, the clearance needed at a manual swinging door depends on the approach direction, whether the person is on the pull or push side, and the presence of a closer or latch. For example, a front approach on the pull side generally requires at least 60 inches of clear depth and 18 inches beyond the latch side. A front approach on the push side generally requires 48 inches of clear depth, with additional latch-side clearance when both a closer and a latch are provided.
Section 405.7.5 permits required door maneuvering clearances to overlap a ramp landing, provided the applicable landing and doorway requirements are both satisfied.
Does a ½-Inch Door Threshold Automatically Require a Landing?
No. The ½-inch measurement is a doorway threshold limit, not a general rule that automatically triggers a ramp landing. Under ADA Section 404.2.5, thresholds at doorways generally must not exceed ½ inch, and raised thresholds or changes in level must satisfy the applicable provisions. Specific exceptions exist for certain existing or altered thresholds.
Whether an accessible entrance needs a new or modified landing depends on the ramp approach, required door maneuvering clearances, threshold condition, and overall accessible route—not the threshold height alone.
Where Are ADA Level Landings Used?
Accessible entrance landings are relevant to a wide range of projects, including office buildings, schools and universities, healthcare facilities, government buildings, retail centers, and public accommodations. They may also be relevant to accessible common-use areas in multifamily properties, depending on the requirements that apply to the project.
EntryLevel™ Landings from SafePath Products®
SafePath Products® EntryLevel™ Landings are prefabricated recycled rubber accessibility solutions designed to create level maneuvering areas and accessible approach transitions at building entrances. Made in the USA from 100% recycled rubber, they are available in standard and custom configurations to suit different entrance layouts.
Key product features include:
- Flexible configurations: Single-, two-, and three-sided ramped approaches, with a range of heights and dimensions.
- Durable construction: Recycled rubber designed for demanding commercial use, with a slip-resistant walking surface.
- Design options: Optional StoneCap™ color coating and custom color options to complement the property.
- Simplified installation: Prefabricated components that can reduce on-site construction time compared with conventional poured-concrete approaches.
Selecting the correct landing requires accurate field measurements and a review of the required maneuvering clearances. A product’s suitability for a particular entrance depends on its dimensions, configuration, installation, and applicable codes.
Plan an Accessible Entrance with SafePath Products®
For architects, specifiers, contractors, and facility managers, the right entrance solution starts with the site conditions: threshold height, door swing, approach direction, available space, and required landing dimensions.
Explore EntryLevel™ Landing options or request a bulk quote to discuss the right configuration for your commercial accessibility project.
Frequently Asked Questions
Under Section 405.7 of the 2010 ADA Standards, ramp runs must have landings at the top and bottom. Landings must generally be at least 60 inches long, at least as wide as the widest adjoining ramp run, and at least 60 by 60 inches where ramp runs change direction.
Not always. A ramp can address the change in elevation while the doorway still lacks the maneuvering clearance required by ADA Section 404.2.4. Both the ramp landing and door approach must be evaluated.
No. The ½-inch limit addresses doorway thresholds under Section 404.2.5. Ramp landing and doorway clearance requirements are determined separately based on the accessible route and door configuration.
The maximum running slope for most ADA ramp runs is 1:12—one inch of rise for every 12 inches of horizontal run. Limited exceptions may apply to certain existing facilities where space is constrained.
EntryLevel™ Landing is a SafePath Products® prefabricated recycled rubber solution designed to provide a level maneuvering area and ramped approach at an entrance. Standard and custom configurations can be selected based on project conditions.
